Впечатляващи професионални умения на младите таланти
Момичета спечелиха най-много призови места във финалите на националните състезания по професии в туризма, организирани от Министерството на образованието и науката и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.

Национални състезания по туризъм 2025
Общо 129 ученици от 45 гимназии от цялата страна показаха пред международното жури впечатляващи професионални умения и креативност в приготвянето, сервирането и презентирането на ястия и напитки, хотелиерството и аниматорското майсторство в хотел „Рила“ в „Боровец“.
Те се състезаваха в шест категории:
- Най-добър млад барман
- Най-добър млад готвач
- Най-добър млад сервитьор
- Най-добър млад хотелиер
- Най-добър млад аниматор
- Най-добър млад хлебар-сладкар

Официално откриване и приветствия
Участниците и преподавателите им бяха приветствани от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.
„Благодаря на учителите и директорите за техния неуморен труд и затова, че подготвят бъдещите професионалисти в туристическия сектор. Поздравявам и учениците затова, че се подготвят в професии, които са изключително важни за нашата страна“, каза тя.
Заместник-министърът на туризма Павлин Петров и главният експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН Полина Златарска връчиха отличията на победителите.

Категория „Най-добър млад барман“
Първо място: Моника Николаева от Софийската професионална гимназия по туризъм с интерпретация на класически коктейл с Еспума.
Второ място: Йоана Стоянова от ПГТ „Слънчев бряг“.
Трето място: Александра Стефанова от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна.
Категория „Най-добър млад готвач“
Финалистите приготвиха:
- Предястие с коприва и пъдпъдъче яйце
- Основно ястие със свинско бон филе и гъби кладница
Първо място: Димитър Петров от Софийската професионална гимназия по туризъм.
Второ място: Гирай Коркмаз от ПГТ – Варна.
Трето място: Стефани Петрова от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново.

Категория „Най-добър млад сервитьор“
Финалистите трябваше да:
- Посрещат и настаняват гости
- Представят меню на български и чужд език
- Обслужват професионално клиентите
Първо място: Габриела Сивкова от ПГТ – Варна.
Второ място: Вероника Болдарова от ПГТ „Иван Вазов“ – Несебър.
Трето място: Деница Миленова от ПГТ „Пейо Яворов“ – Добрич.
Категория „Най-добър млад хлебар-сладкар“
Финалистите приготвиха:
- Моно порциони хлебчета с различни съставки
- Морковен кейк
Първо място: Катерина Диканска от Софийската професионална гимназия по туризъм.
Второ място: Симона Стоилова от ПГТ – Варна.
Трето място: Гюлтен Маринова от ПГТ „Александър Паскалев“ – Хасково.
Категория „Най-добър млад хотелиер“
Финалистите демонстрираха умения за:
- Посрещане на гост
- Представяне на хотелски политики
- Решаване на казуси с гости
Първо място: Моника Евлогиева от ПГТ – Варна.
Второ място: Теодора Чолакова от ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – Сопот.
Трето място: Фахредин Йюсейн от СУ „Петко Рачов Славейков“ – Якоруда.

Категория „Най-добър млад аниматор“
Финалът беше белязан от артистични изпълнения и впечатляващи шоу програми.
Първо място: ПГТ – Варна.
Второ място: ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово.
Трето място: ПГТ „Иван Павлов“ – Русе.
Професионална гимназия по туризъм – Самоков като домакин
Домакин на националния кръг беше Професионалната гимназия по туризъм в Самоков. Сред гостите присъстваха учители, директори, представители на Регионалните управления на образованието (РУО) и туристическия бизнес, които осигуриха допълнителни награди за участниците.