български вина в Европейския парламент

Български вина и колбаси бяха представени в Европейския парламент

Престижна презентация на български вина в Брюксел

български вина в Европейския парламент

В Европейския парламент в Брюксел се проведе представяне на български вина и колбаси под мотото „От лозата до виното“. Събитието беше организирано от евродепутата от ЕНП Илия Лазаров, като целта беше да се популяризират автентичните български винени сортове на европейската сцена, информира БНР.

На представянето присъстваха както производители на вино и традиционни колбаси, така и министърът на екологията Манол Генов, който е от Асеновград – родния край на емблематичния мавруд.


Уникалните български винени сортове

Илия Лазаров подчерта значимостта на българските винени сортове, които нямат аналог в света:

  • Мавруд
  • Гъмза
  • Тамянка
  • Димят
  • Мелнишки вина

Той отбеляза, че България по нищо не отстъпва на водещите винопроизводителни държави като Франция, Испания и Италия.

„Трябва да имаме увереност в своите качества, да ги промотираме и да покажем, че България може да развива не само черноморски и ски туризъм, но и кулинарен туризъм, съчетан със СПА – нещо уникално и целогодишно.“ – заяви Лазаров.


Българското вино – нишов продукт с високо качество

Според Лазаров, българските вина имат потенциал да пробият на белгийския пазар, макар че там доминират френските вина:

„Може да пробие, защото е нишово вино. България не трябва да се конкурира в ниския ценови клас, а да популяризира вината си като качествен продукт с автентичен произход.“


Мнението на европейските винени експерти

Ерик Сарджакомо – френски евродепутат социалист и съпредседател на групата за вино, качествена храна и напитки в Европарламента, изрази подкрепа за инициативата:

„Навсякъде в Европа виното е средство за социализиране, създаване на контакти и празнуване на живота.“

Той подчерта, че всяко вино има своите характеристики, затова не е редно да се сравняват френските, испанските, италианските или българските вина.


Престижната презентация в Европейския парламент показа високото качество на българските вина и традиционни колбаси. България има автентичен винен потенциал, който трябва да бъде промотиран в Европа. Съчетанието на винен туризъм със СПА преживявания може да се превърне в нова възможност за привличане на международни туристи.

__________________________________________

Последвайте TravelRadar.bg във FACEBOOK

Последвайте TravelRadar.bg в INSTAGRAM

Последвайте TravelRadar.bg в LINKEDIN

Последвайте TravelRadar.bg в YOUTUBE

Свързани публикации
Общо
0
Споделете