фестивал Пагур Варна 2025

Международният фестивал „Пагур“ събира във Варна млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори

Събитието ще се проведе в кк Златни пясъци с финансовата подкрепа на Община Варна

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала „Пагур“, който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.


Конкурсна програма и демонстрации

По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация.

Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството.

Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.


Специално събитие – „Flavor Couture“

Голямата изненада на „Пагур“ са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие „Flavor Couture“.

В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство.


Истории, разказани с вкус

По време на „историите, разказани с вкус“ посетителите могат да се насладят на дегустации и презентации на:

  • зелено сирене от Черни Вит
  • трюфели
  • кафе
  • шоколад
  • шафран
  • зехтин
  • био лимец

Ще бъдат разказани любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и ще бъде представено професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта.


Специални участници

Сред специалните участници в програмата са:

  • бариста Йордан Дъбов
  • Евгени Филчев и шоколадите Puratos
  • Димитър Димитров с Thracian Truffles
  • Rosey’s Mark – Фондация ядлива роза
  • Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит

и още много лектори и производители.

__________________________________________

Последвайте TravelRadar.bg във FACEBOOK

Последвайте TravelRadar.bg в INSTAGRAM

Последвайте TravelRadar.bg в LINKEDIN

Последвайте TravelRadar.bg в YOUTUBE

Свързани публикации
Общо
0
Споделете