Събитието ще се проведе в кк Златни пясъци с финансовата подкрепа на Община Варна
От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала „Пагур“, който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи кариери, вдъхновение за всички, които вярват, че туризмът е изкуството да създаваш преживявания. Организатор е Българска асоциация за кулинарна култура с подкрепата на Община Варна.

Конкурсна програма и демонстрации
По време на конкурсната програма на фестивала младите таланти ще покажат своите умения пред международно жури, ще се учат от най-добрите в майсторски класове и ще направят първите си стъпки към успешна професионална реализация.
Състезанията ще се проведат в продължение на три дни в няколко категории – готвачи, бармани, сладкари и сервитьори. Към събитието ще се присъединят майстор-готвачи, които ще демонстрират как храната може да бъде превърната в истински произведения на изкуството.
Ще бъдат представени доказани български марки в сферата на кулинарията, хотелиерството и ресторантьорството.
Специално събитие – „Flavor Couture“
Голямата изненада на „Пагур“ са дните 3 и 4 октомври, когато международният форум ще бъде домакин на изключителното кулинарно събитие „Flavor Couture“.
В рамките на двата дни достъпът до лекциите, презентациите и всички майсторски класове е свободен за всички любители на кулинарното изкуство.
Истории, разказани с вкус
По време на „историите, разказани с вкус“ посетителите могат да се насладят на дегустации и презентации на:
- зелено сирене от Черни Вит
- трюфели
- кафе
- шоколад
- шафран
- зехтин
- био лимец
Ще бъдат разказани любопитни истории за подправки, ядливи цветя, свежи салати и месни деликатеси, както и ще бъде представено професионално облекло и обувки за хората в кухнята и ресторанта.

Специални участници
Сред специалните участници в програмата са:
- бариста Йордан Дъбов
- Евгени Филчев и шоколадите Puratos
- Димитър Димитров с Thracian Truffles
- Rosey’s Mark – Фондация ядлива роза
- Цветан Димитров със зеленото сирене от Черни Вит
и още много лектори и производители.