улинарни висоти от юни 2025 г.
През юни 2025 г., Air France подновява сътрудничеството си с водещи френски шеф-готвачи, за да предложи изключителни менюта за пътниците в междуконтиненталните си кабини при заминаване от Париж.
Air France меню Michelin
В свитите La Première, тройно удостоеният със звезда „Мишлен“ готвач Арно Лалман създава предястията и основните ястия от а ла карт менюто, заедно със световноизвестния сладкар Анжело Муса. В Бизнес класа, трикратният носител на звезда „Мишлен“ Режис Маркон предлага нови ястия съвместно с признатата сладкарка Нина Метайе. В Премиум икономична класа Michelin-звездният готвач Фредерик Симонин продължава да радва пътниците със свои авторски предложения.
Устойчивост и сезонни продукти
За да предложат изискана кухня от най-висок клас, шефовете работят заедно със Servair – световен лидер в кетъринга по въздух, използвайки пресни, местни и сезонни продукти. В духа на устойчивото развитие, месото, птиците, млечните продукти и яйцата в менюто са с френски произход, а рибата – от устойчив или френски риболов. Във всички кабини има и вегетариански опции.
Арно Лалман и Анжело Муса в La Première
В свитите La Première, Air France отново работи с Арно Лалман – трикратен носител на звезда „Мишлен“, който създава предястията и основните ястия за този клас. Сред специалитетите му са скарида с кремообразен бульон и лимонов хайвер като предястие, и равиоли със спанак, гъби и пармезанов сос като основно. Общо ще бъдат предложени 4 предястия и 8 основни ястия, съобразени със сезона.
„За Air France исках да се доверя на сезоните, на интуицията си, и да споделя гастрономическа емоция с пътниците“, споделя Арно Лалман.

До него Анжело Муса, носител на приза Meilleur Ouvrier de France и титлата Най-добър сладкар в света, допълва менюто с елегантни десерти.

Сред тях са: „Ода на шоколад и карамел“ и кейк с кандирани цитруси от Корсика.


Режис Маркон и Нина Метайе в Business класата
В Бизнес класата, трикратният носител на „Мишлен“ и победител в Bocuse d’Or – Режис Маркон – подготвя новото бордово меню, вдъхновено от природата на региона Оверн-Рона-Алпи.

Сред предложенията са:
- Ориз от Камарг с лимон, моркови и портокалов сос
- Маслена тиква и червен боб

- Роял от сьомга и скариди със снежен грах и жълти моркови
Общо са създадени 16 ястия, насочени към изключително кулинарно преживяване.

„Когато кухнята е близо до природата, тя е най-вкусна. Именно това усещане исках да предам на клиентите на Air France“, казва Маркон.

Нина Метайе, обявена за Най-добър сладкар в света за 2023 г., продължава партньорството си с авиокомпанията. Сред нейните десерти са:
- Малиново-лимонено удоволствие
- Хрупкаво тарт-татен вдъхновение
За борба с хранителните отпадъци, пътниците в Бизнес класа могат да предварително изберат основното си ястие до 24 часа преди полета – услуга, която осигурява избор и намалява разхищението на храна.

Фредерик Симонин в Premium Economy
В Премиум икономичната класа, носителят на една звезда „Мишлен“ и титлата Meilleur Ouvrier de France Фредерик Симонин продължава сътрудничеството си с Air France от ноември 2023 г. Той представя нов цикъл от четири авторски ястия, сред които:
- Сьомга със сос от миди, паста и див ориз
- Праз и гъби
- Скариди с доматен сос и ориз с мастило от сепия
„Внимателно подбирам всяка съставка от френските региони, за да създам с прецизност и деликатност едно специално гастрономическо изживяване“, казва Симонин.

*Тези ястия се предлагат както при заминаване от Париж, така и от: Пуент-а-Питр, Форт-дьо-Франс, Кайен и Реюнион.