винено-кулинарен туризъм Сицилия 2025

Винено-кулинарният туризъм превръща Сицилия в топ дестинация за 2025

Сицилия – не само море и култура, но и гастрономическо преживяване

Винено-кулинарният туризъм се утвърждава като водеща форма на преживяване в Сицилия. Този тип туризъм ангажира всички сетива и вече не е запазен само за луксозния сегмент – хотелиерите на острова адаптират предложенията си, за да предложат уникални гастрономически преживявания на туристите.

Сицилия се нарежда сред водещите дестинации в Италия за винено-кулинарен туризъм, като акцентът е върху местната кухня, изби и традиционни продукти. Специално внимание се обръща на сладкишите, които са едно от отличителните кулинарни предимства на острова.

Международно признание и американски интерес

Признанието на Сицилия като Европейска гастрономическа област за 2025 от IGCAT допринася за привличането на чуждестранни туристи, включително от САЩ. Известният шеф-готвач Челестино Драго, базиран в Лос Анджелис, е посланик на сицилианската кухня и популяризира гастрономическите изживявания на международния пазар.

Преобразуване на хотелиерството

Луксозните хотели вече не предлагат само настаняване – те се превръщат в центрове за гастрономически истории. Пример за това са:

  • Insulae Resort в Чефалу с ресторант „Zayt“
  • Tenuta di Castellaro в Липари
  • Foresteria di Planeta, където престоят се превръща в сензорно пътешествие чрез редки вина и местни продукти

Хотелиерите използват храната като стратегически елемент, чрез който се разказва историята на региона. Туризмът вече се основава на усещания и преживявания, а не само на настаняване.

Храната като стратегически стълб на туризма

Предприемачите и мениджърите на хотели подчертават, че интегрирането на култура, гастрономия и дизайн е ключово за конкурентоспособността. Винено-кулинарните точки вече не са допълнителен елемент, а стратегически стълб на туристическите маршрути.

„Съвременният турист не търси само хотел, а история – и тази история минава през вкуса, продуктите и трапезата“, казва Роза Ди Стефано, CEO на FarHotels пред италианското издание „Соле 24 оре“, информира БТА.

__________________________________________

Последвайте TravelRadar.bg във FACEBOOK

Последвайте TravelRadar.bg в INSTAGRAM

Последвайте TravelRadar.bg в LINKEDIN

Последвайте TravelRadar.bg в YOUTUBE

Свързани публикации
Общо
0
Споделете