винен туризъм в България – Местните сортове вино – нашата идентичност и бъдеще
винен туризъм в България
Виненият туризъм в България има не по-малък потенциал от този във Франция, Италия и Испания. Това заяви пред БТА Анелия Христова от Русе – сертифициран винен експерт, екскурзовод и член на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП). Според нея ключът към успеха се крие в по-доброто представяне и популяризиране на местните български сортове вина.

Дегустации с гледки и истории от Североизточна България
Анелия Христова организира събития, които съчетават винени дегустации с природни пейзажи и културни преживявания. По време на последно събитие в екопарк „Саджака“ край Русе, тя разказа историята на четирима винопроизводители от Варненския и Великотърновския регион и представи по едно вино от всеки, подчертавайки техния вкус, аромат и произход.
„Това е най-добрата симбиоза – местната храна с местното вино, местният сорт, който най-добре вирее на този тероар. Това носи максимално удоволствие на хората и те го оценяват“, сподели Христова.
Карта на винения туризъм в Североизточна България
Анелия е създала карта за винен туризъм, която всяка година обогатява с нови изби, отворени за посетители. Те разполагат с дегустационни зали и професионални гидове, които разказват историята на вината на достъпен и завладяващ език.
Следвайки пътя на големите винени страни
„С отворени врати, винени турове и дегустации ние постепенно извървяваме този път, който Франция, Италия и Испания са извървяли преди десетилетия“, казва тя.
Сред значимите събития, които бележат този напредък, са празници, посветени на местни сортове като Димят, Мискет, Памид, Гъмза. Христова даде пример с Деня на Мавруда, който ще бъде отбелязан през октомври в Русе с участието на БАВП.
„Това е нашата идентичност. Тя трябва да бъде съхранена и трябва да бъде нашето лице пред света. Ако ние самите не я познаваме, няма как да я представим на останалия свят“, допълни Христова.
винен туризъм в България – Фестивалът „Винофрения“ – майски празник на виното и културата
В началото на май в Русе ще се проведе двудневният фестивал „Винофрения“, който ще обедини:
- културна атмосфера
- вина от 23 български изби
- местна кухня
- жива музика