ЕС призовава заинтересованите страни да участват в консултацията за изготвяне на нови правила за устойчивост при хотелите за оценка на екологичния отпечатък – Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR). Тази консултация има за цел да помогне на хотелите в ЕС да измерват и комуникират за своята устойчивост. Всички заинтересовани страни, включително представители на индустрията, екологични организации, потребителски организации, политически власти и широката общественост, могат да се включат. Крайният срок за подаване на мнения е до 2 март 2025 г. в полунощ.
Заинтересованите страни могат да представят своите мнения онлайн. За участие е необходимо създаването на EU Login от тук.

Уебинар за нови правила за устойчивост при хотелите
За повече информация и отговор на въпроси ще бъде организиран уебинар на 12 февруари 2025 г. от 10:00 до 12:00 ч. CEST. (Линк за регистрация)
Ползи за устойчивостта на хотелите
След като бъдат разработени тези нови правила за устойчивост при хотелите за отчитане на екологичния отпечатък те ще помогнат на хотелската индустрия в ЕС да бъде по-екологично съобразна чрез:
- Осигуряване на солидни доказателства за потвърждаване на зелените твърдения, което ще създаде доверие сред потребителите, търсещи устойчиви хотели.
- Улесняване на честната конкуренция, като позволят на компаниите да сравняват своя екологичен отпечатък на базата на хармонизиран метод.
- Намаляване на усилията и разходите за индустрията чрез дефиниране на най-важните аспекти, подобряване на екологичната им ефективност и инвестиции в здравословна среда.
Следващи стъпки
След периода на консултация, Техническият секретариат на PEFCR ще прегледа всички мнения и ще направи необходимите промени за финализиране на новите правила за устойчивост при хотелите. Финализираният проект се очаква да бъде готов през първата половина на 2026 г., след което PEFCR ще бъдат готови за приложение под формата на PEF проучвания през втората половина на 2026 г.
История на проекта
Проектът е финансиран от ЕС и се изпълнява съвместно от консорциум, координиран от adelphi, заедно със Studio Fieschi & soci и maki Consulting като експерти и технически ръководители на PEFCR. HOTREC – Европейската асоциация на хотелите, ресторантите, пъбовете и кафенетата в Европа – съпредседателства, заедно със Studio Fieschi & soci, Техническия секретариат на проекта.
PEF е цялостен метод за оценка на жизнения цикъл (LCA) за количествено определяне на общото екологично въздействие на продуктите (стоки или услуги), включително въглеродния отпечатък, водния отпечатък и други екологични въздействия. Това е първият път, когато PEF се прилага в туристическата екосистема и услуги.
За още новини свързани с устойчив туризм вижте тук.