Звезди „Мишлен“ за два ресторанта в Сърбия, съобщиха от едноименния кулинарен френски справочник на сайта си, информира БТА.
Единият ресторант се намира в Белград, нарича се „Langouste“ и гледа към река Сава. Главният готвач Марко Джерич е завършил образованието си в Италия и заедно с екипа си предлага изключителна кухня, която набляга на местните продукти, се казва в съобщението на „Мишлен“.
Другият ресторант е на 60 км от сръбската столица, казва се „Fleur de Sel“ и е разположен на река Дунав. Главният му готвач Никола Стоякович, който е получил образованието си във Франция, създава меню, изпълнено с алпийски нотки, пишат сръбските медии.
„Тази позиция на Сърбия на международната гастрономическа карта е изключително важна за по-нататъшното позициониране на страната ни като все по-престижна и привлекателна туристическа дестинация“, каза директорът на Туристическата организация на Сърбия Мария Лабович пред сръбските медии.
За първи път през 1926 година кулинарният справочник „Мишлен“ започва да отличава със звезди изискани заведения за хранене по цял свят.
Присъждат се до три звезди „Мишлен“ (Michelin Stars), а придобиването или загубата на звезда може да има драматични ефекти върху успеха на един ресторант.
1. Критерии за оценка
Звездите „Мишлен“ се присъждат на ресторанти на базата на следните аспекти:
- Качество на продуктите: Използване на пресни, качествени и сезонни съставки.
- Техника на приготвяне: Внимание към детайлите и майсторско владеене на готварските техники.
- Вкусове и хармония: Баланс и интензивност на вкусовете в ястията.
- Личност на кухнята: Уникален почерк или стил, който ресторантът предлага.
- Последователност: Постоянство в качеството на храната, независимо от деня или времето на посещение.
2. Видове звезди „Мишлен“
- 1 звезда: Отлично приготвена храна; ресторант, който си заслужава да посетите.
- 2 звезди: Изключителна кухня; ресторант, за който си струва да се отклоните от пътуването.
- 3 звезди: Кулинарно изживяване от световна класа; ресторант, който заслужава специално пътуване.
3. Кой решава кои ресторанти получават звезди?
Звездите се присъждат от анонимни инспектори, които са професионалисти в гастрономията. Те посещават ресторантите инкогнито и оценяват храната според стриктните критерии на Мишлен. Атмосферата, обслужването и интериорът не влияят върху присъждането на звезди, въпреки че те се отбелязват отделно в ръководството.